Wat is de belangrijkste brandbeveiliging in de winter?

Wat is de beste brandbeveiliging in de winter?

  • Welk brandgevaar komt meer voor in de winter?
  • Hoe kan ik beveiligen tegen brand?
  • Welke andere factoren zijn belangrijk om in de winter aandacht te geven?

Een brand is moeilijk te blussen en kan heel veel schade veroorzaken. Niet alleen uw woning kan onherstelbare schade overhouden aan brand en blussen, ook uw gezin of werknemers kunnen er heel erg onder lijden. Daarom is de juiste brandbeveiliging een must voor elk bedrijf en elke woning. Wat kan ik doen om veilig te blijven? Welke systemen sluiten aan bij wat ik nodig heb? 

Welk brandgevaar komt meer voor in de winter?

Vooral particulieren lopen in de winter meer brandgevaar. Open haarden en allesbranders worden lang niet gebruikt waardoor er vuil in de schouw kan blijven hangen. Dat vuil kan beginnen smeulen en een schouwbrand veroorzaken. En zo’n brand is niet enkel enorm gevaarlijk, die richt ook heel veel schade aan en is moeilijk te blussen. Om de vlammen voor te blijven, kiest u best voor regelmatig onderhoud. Bovendien is het ook heel belangrijk andere vormen van verwarming regelmatig te laten controleren.

Ook de grote verwarmingsketels van bedrijven kunnen een groot gevaar vormen voor alle aanwezigen. Onderhoud is dus de eerste stap in brandbeveiliging. 

Hoe kan ik beveiligen tegen brand?

Een goed systeem voor branddetectie is in uw woning al voldoende om levens te redden. Ze detecteren gevaarlijke rook in de lucht vaak al voor u er zich van bewust bent. Het alarm dat dat afgaat, geeft u ruim voldoende tijd om te reageren op het gevaar of uzelf en uw gezin in veiligheid te brengen. Bij grotere gebouwen zoals bedrijven is een uitgebreid systeem voor brandbeveiliging wel een goede investering. Vooral de onmiddellijke melding van zo’n systeem kan erger voorkomen door de juiste instanties snel op de hoogte te brengen.

Brandbeveiliging op maat gaat bovendien ook gepaard met een efficiënt evacuatieplan voor iedereen in het gebouw. Iedereen blijft veilig, wat er ook gebeurt.

Welke andere factoren zijn belangrijk om in de winter aandacht te geven?

Brand kan dan wel veel schade berokkenen, maar de duidelijke aanwezigheid ervan doet u wel meteen vluchten. Dat is niet het geval met geniepig CO of koolstofmonoxide, dat geurloos, kleurloos en onzichtbaar is. Hoewel veel nieuwe verwarmingssystemen en boilers beveiligingssystemen hebben om CO-vergiftiging te voorkomen, komt het nog steeds vrij vaak voor. Daarom kiest u bij uw brandbeveiliging beter niet enkel voor een aangepast systeem in uw bedrijf of branddetectie bij u thuis. Met een CO-melder aangesloten op de rest van uw beveiliging gaat u een groot gevaar uit de weg.

 

Welke brandbeveiliging heeft mijn kmo nodig? Wat voor detectie installeer ik thuis? Vraag advies aan de beveiligingsexperts van GW Security Group voor een oplossing op maat.